Relatietherapie

Iets loopt niet lekker…

Het loopt misschien al een tijd niet lekker in jullie relatie. Je voelt je niet meer zo verbonden met je partner en/ of er zijn steeds conflicten. Misschien heb je het idee uit elkaar te groeien, en vraag je je af wat jullie nog verbindt. Het kan ook zijn dat door veranderingen in jullie leven, bijvoorbeeld een andere baan, ouder wordende kinderen, eigen ontwikkelingen, ook de relatie in een ander daglicht is komen te staan.

Misschien loop je hier al een tijd zelf mee rond, en is het lastig voor je om dit met je partner te delen. Je kunt goed kijken naar wat jij zelf nodig hebt; wil je hier eens met een goede vriend of vriendin over praten, voordat je het met partner deelt? Soms helpt het om voor jezelf eens op te schrijven op welke momenten je er het meest last van hebt. Ook zijn jullie misschien soms ‘vergeten’ om nog leuke activiteiten met elkaar te doen, en kan het al verandering brengen om juist wel samen een wandeling te maken, of een avondje uit te plannen. In een ontspannen sfeer is het vaak ook makkelijker om bepaalde onderwerpen toch eens te benoemen of aan te stippen.

Het kan ook zijn dat er op dit moment een verwijdering of veel afstand voelbaar is tussen jou en je partner, of dat misschien een van jullie twijfelt aan de relatie of dat er andere aspecten spelen, zoals verliefdheid op of intimiteit met een ander.

 

Relatietherapie & Relatiegesprekken| EFT

In relatietherapie of relatiegesprekken is er ruimte om met deze thema’s en vragen aan de slag te gaan. Ik werk met name vanuit de EFT (Emotion Focussed Therapy). Ik ben aangesloten bij EFT-Nederland. (www.eft.nl).

EFT is een relatietherapie, ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar echtparen en heeft gezocht naar een effectieve manier om de verbinding te herstellen of te verbeteren. Zij heeft die inzichten bijeen gebracht in EFT. Inmiddels is EFT de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief. De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan! In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.

 

Helderheid patronen & meer verbinding

Deze methodiek geeft in concrete stappen helderheid over de negatieve patronen waarin jullie terecht zijn gekomen, en de manier waarop jullie met elkaar communiceren. Als jullie samen deze patronen gaan herkennen, kun je hier ook uit leren stappen.

Dan ontstaat er ruimte om te luisteren naar elkaar, elkaars behoeften en van daaruit weer te gaan verbinden met elkaar. Ook werk ik met elementen van acceptance commitment therapy (ACT), transactionele analyse en mindfulness.

 

Ik stem mij vooral af op wat jullie me vertellen en wat ik onderliggend zie gebeuren in jullie communicatie en manier van verbinden. In ons gezamenlijke veilige ‘veld van aandacht’ werken met de dynamiek die er tussen jullie in de spreekkamer gaande is. Ook is het erg belangrijk dat jullie thuis aan de slag gaan met oefeningen en thuisopdrachten.

Het vraagt van jullie beiden een bereidheid om met name naar jezelf en je eigen handelen, emoties en gedachten te willen kijken. Samen met jullie creeeren we een ‘veilig veld van aandacht’ waarin jullie stil kunnen staan bij jezelf en elkaar, en waarin je ook uiting kunt geven aan wat er op een dieper niveau bij jullie speelt.

 

 

Ik ontvang jullie graag in mijn praktijk in Amersfoort.

INDIVIDUELE GESPREKKEN

relatietherapie

Sparren professionals